مفهوم بيع بين‌‏المللى كالا

 عقد بيع شايد یک عقد قدیمی باشد ولى به هيچ وجه در گذر زمان اهميت و ارزش آن کم نشده و همچنان شايع‌‏ترين عقد در روابط اقتصادى افراد است. گسترش روابط بین‌المللی بین افراد و کشورها، زمینه‌ساز بیع بین‌المللی کالا شده و علیرغم تفاوت‌های موجود در خصوص آثار عقد بیع در سيستم‌هاى حقوقى کشورها، در مورد كليات عقد بیع، بین کشورهای مختلف شباهت‌های زيادى وجود دارد.

تعریف بیع در حقوق ایران

 در سيستم حقوقى ايران در ماده ۳۳۸ قانون مدنی، بيع، “تمليک عين به عوض معلوم” تعريف شده است؛ پس بیع یعنی مالک شدن یک مال در ازای پرداخت ارزش آن. اما در نظام حقوقى بعضی کشورها، صرفاً انعقاد عقد بیع برای مالک شدن کافی نیست و برای مالک شدن، کارهای دیگری هم باید انجام شوند.

تعریف بیع در کنوانسیون‌های بین‌المللی

 شايد به خاطر وجود همین اختلاف نظر بین کشورها، در اسناد بين‌‏المللى مانند كنوانسيون وين ۱۹۸۰ و اصول قراردادهاى تجارى بين‌‏المللى از بيع تعريفی ارائه نشده است. در واقع در اين اسناد، تعريف بيع عرفاً همان دادوستد مفروض دانسته شده است و صرفاً به خروج و محدود کردن برخی موارد توجه شده است.

تعریف بیع در کنوانسیون وین ۱۹۸۰

 در کنوانسیون وین ۱۹۸۰، تعریفی از عقد بیع ارائه نشده و صرفاً در اصل ۲ كنوانسيون، مواردى كه از مصاديق كنوانسيون به شمار نمى‌‏آيند، مشخص شده و در بند ۲ اصل ۳، قراردادهاى ناظر بر خريد نيروى كار يا خدمات ديگر از شمول كنوانسيون خارج شده است.

تعریف بین‌المللی بودن

 منظور از بين‌‏المللى بودن، مستقر بودن دفترها و تجارتخانه‌‏هاى طرفين در كشورهاى متفاوت است.

قرارداد بین‌المللی

 قرارداد بين‌‏المللى، عقدى است كه جهت خريد و يا هر نوع تعهد ديگرى در مورد انتقال كالا و يا خدمات و غيره بين دو يا چند شخص حقيقى يا حقوقى و يا سازمان دولتى در دو كشور مختلف منعقد مى‏‌شود. یعنی، قرارداد بین‌المللی قراردادی است که بین افراد، شرکت‌ها، موسسات دولتی و … از دو کشور مختلف منعقد می‌شود.

نتیجه‌گیری

 در نتیجه، منظور از بيع بين‌‏المللى كالا، بيعى است كه بین دو یا چند نفر که محل تجارت واقع در دو كشور مختلف دارند، صورت مى‏‌گيرد.

 چنين عقدى به شرط آنكه از مصاديق خارج از كنوانسيون وین ۱۹۸۰، يعنى اصول ۲ و بند ۲ ماده ۳، نباشد، بيع ‏بين‌‏المللى كالا به شمار آمده و مورد حمايت كنوانسيون بيع بين‌المللى كالا قرار می‌گیرد.

منابع:

تفسيرى بر حقوق بيع بين‌‏الملل كالا؛ دوره سه جلدى، ترجمه: داراب‌‏پور، مهراب؛ چ اول، پاييز ۷۴، كتابخانه گنج دانش.

اصول قراردادهاى تجارى بين‌‏الملل؛ ترجمه: اخلاقى، بهروز-امام، فرهاد؛ چ اول، پاييز ۱۳۷۹، مؤسسه مطالعات و پژوهش‌هاى حقوقى شهر دانش.

كاتوزيان، ناصر؛ قواعد عمومى قراردادها، ج ۵ ۴ ۳، چ سوم، ۱۳۸۰، انتشارات گنج دانش.

اشتيموف، كلايوام؛ حقوق تجارت بين‌‏الملل، ترجمه: اخلاقى، بهروز و …؛ ج ۱، چ اول، پاييز ۱۳۷۸، سمت.

شهیدی، مهدی؛ سقوط تعهدات، چ پنجم، ۱۳۸۱، مجد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *